BNN Vara: wat kan je doen tegen klimaatdepressie

BNN VARA VROEGE VOGELS INTERVIEUW NOVEMBER 2021

Onlangs werd Leonie Stekelenburg geïnterviewd door BNN Vara’s vroege vogels. Al wandelend door de Kennemerduinen gingen Leonie Stekelenburg en Amber Daal (Extinction Rebellion) in gesprek over hoe ze beiden omgaan met de dreiging van het klimaat.

Hieronder een introductie stukje van hun gesprek. Het gehele interview kun je beluisteren via deze link:
https://prod.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/wat-kun-je-doen-tegen-klimaatdepressie

Wat doe je als berichten over de klimaatcrisis je achtervolgen en je daar somber en angstig van wordt? Als je je bed niet meer uit komt omdat de toekomst van de aarde er allesbehalve rooskleurig uit ziet? Angst- en somberheidsklachten door de klimaatcrisis komen steeds vaker voor. Amber Daal is actievoerder bij Extinction Rebellion en lijdt aan klimaatdepressie. Amber wandelt samen met Leonie Stekelenburg, die ‘klimaattherapie’ geeft, door de Kennemerduinen.

In de Kennemerduinen
Het natuurgebied vlakbij Haarlem is een van Leonies favoriete plekken om tot rust te komen en leent zich uitstekend voor haar trainingen. Hier helpt ze mensen om te gaan met klimaatangst of -stress en weer in verbinding te komen met de natuur.

“Iedereen reageert anders op de klimaatcrisis”, legt Leonie uit. Het grootste deel van de mensen komt in de freeze modus terecht – ze verstijven en weten niet wat ze moeten doen. Anderen komen in de flight of fight modus terecht. Zo ook Amber Daal. Amber is nu vooral boos. Door actie te voeren kan Amber hun frustratie kwijt, maar ook een netwerk opbouwen van gelijkgestemden die dezelfde emoties ervaren.

Fight, flight or freeze
Wanneer mensen geconfronteerd worden met de klimaatcrisis, kunnen ze op drie manieren reageren, vertelt Leonie. Je hebt de fight modus, waarin mensen boos worden, zoals Amber. Dan is er de flight modus, waarin mensen (letterlijk) weg rennen van het probleem. Ten slotte is er de freeze modus, de meest voorkomende reactie. In deze modus verstijven mensen en blijft emotie uit. “Daarom denken ze: Hé, ik voel niets. Dus: het boeit me niet”, legt Leonie uit. “Ik hoor mensen dan ook zeggen dat ‘klimaat niet echt hun thema is’. Dan denk ik: pardon? Hoe kan dit niét je thema zijn?” Leonie wilt mensen uit die fight, flight of freeze modus halen.

Klimaatdepressie
Voor wie angst, verdriet of stress ervaart door de klimaatcrisis hebben Leonie en Amber een paar adviezen: “Kom in beweging”, stelt Amber voor. “Sluit je aan bij Extinction Rebellion en ga actievoeren. En als dat niet je ding is, ga dan boksen. Of hardlopen, maar kom in beweging." Volgens Leonie is het ook heel belangrijk je media-inname te beperken. Ze stelt voor om een halfuur per dag naar het nieuws te kijken. “Geen piekerkwartier maar een klimaathalfuur. En daarna laat je het los, want ermee rond blijven lopen heeft geen zin.”

Beluister hier het hele interview:

https://prod.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/wat-kun-je-doen-tegen-klimaatdepressie

Ander nieuws